Macska tartásmódok

2018. február 07.

Van macskája, vagy éppen most tervezik az új családtagot? Nem tudja eldönteni hogyan lesz jobb neki, ha kielégítheti vadászösztöneit és hagyja kószálni a nagyvilágban, vagy ha megóvja a külvilág veszélyeitől és lakásmacskaként tartja? Íme, pár hasznos tanács, amely segíthet a döntésben.

Kijárós életmód

A szabadban tartott macskákat számos veszély fenyegeti. Ezek a fertőző betegségek, külső és belső élősködők, más ragadozókkal való harcokból származó sérülések, járművek okozta balesetek, különböző mérgezések. Ezen veszélyforrások közül párat lehetséges kivédeni, azonban sokat nem, vagy csak részben lehet elhárítani.

A fertőző betegségek ellen az egyetlen megbízható védelem a rendszeres védőoltás (ajánlott cikkünk: macska oltások), amely tartalmazza a következő betegségek elleni védelmet: panleukopenia-; macskaherpesz-; macskanátha-; és a macskaleukózis vírusa.

vadászó macska amelyik kijárós életmódot folytat

Emellett erősen javasolt a veszettség elleni védelemmel is ellátni cicánkat, hiszen a szabadban akár veszett állatokkal is találkozhat. Ezzel kapcsolatban részletesen itt olvashat: Kutyaharapás, macskaharapás, veszettség - mennyire kell félni tőle?

A külső élősködők ellen különböző nyakörvek, illetve cseppek (ún. Spot-on készítmények) érhetőek el macskák számára. Ezek bolhák, kullancsok, különböző rühatkafajok (fej-, fülrüh és a Sarcoptes-rühösség) ellen védik meg kedvencünket. Minden esetben olvassa el a betegtájékoztatót, ugyanis nem minden készítmény véd az előbb felsorolt ízeltlábú fajok mindegyike ellen.

A belső élősködők alatt itt különböző féregfajokat értünk. Ezek ellen rendszeres, 3 havonta történő féreghajtással védekezhetünk. Fontos, hogy ekkor a választott készítmény fonál és galandféregfajok ellen is hatékony legyen.

Az ivartalanítás kijárós macskák számára éppen olyan elengedhetetlen védelem, mint az előbb felsoroltak. Az ivartalan macskák nem keresik más macskák társaságát szaporodás céljából. Ez rendkívül nagy előny!

harcoló macskák

 

Nincsenek kitéve a vér és nemi váladékok útján terjedő betegségeknek, úgymint a macskaleukózis (FeLV) illetve a macska-AIDS (FIV). A macskák a territoriális harcok, illetve a kandúrok a párzás jogáért folytatott küzdelem során sérüléseket szerezhetnek, ami szintén az előbbi két betegséggel való fertőződést okozhatja, valamint a harapások és karmolások elkerülhetetlenül sérülésekhez vezetnek (pl. tályogok, szaruhártya sérülések, stb.). A nőstény macskák is sérülhetnek az udvarlási rítus és a párosodás során, illetve ugyanúgy elkaphatják ezeket a gyógyíthatatlan vírusos betegségeket, amelyet a születendő kismacskáknak is továbbadhatnak akár már az anyaméhen belül.

Sajnos az egyéb ragadozókkal (pl. kutyák, vadon élő állatok, stb.), járművekkel való érintkezést sem tudjuk semmilyen módon kivédeni. Ugyanez igaz a környezetben potenciálisan előforduló méreganyagokra is (pl. fagyálló, rágcsáló és egyéb kártevőirtó szerek, stb.)

A számos veszélyforrással szemben egyetlen előny írható a kijárós életmód javára: ez elégíti ki a lehető legtermészetesebben a cicák etológiai igényeit. Ez a tényező azonban sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint gondolnánk.

Benti életmód

A lakásban tartott macskák a kinti világ veszélyei ellen zömmel védve vannak, azonban az izolált, ingerszegény környezet - ha nem biztosítunk megfelelő körülményeket számára - unalomhoz vezet, amit az állatok is stresszként élnek meg.

Részben a lakásban tartott macskák is ki vannak téve fertőző betegségeknek, amiket akár mi is hazavihetünk "cipőtalpon", vagy a hőkezeletlen eleséggel való táplálással fertőzzük kedvencünket (pl. barfoltatás). Éppen ezért benntartott macskákat is javasolt beoltani a három "alap macskabetegség" ellen, amelyek a panleukopénia, macskaherpesz és macskanátha, illetve 3 havonta a féreghajtás is javasolt.

benti életmódot folytató macska az ablak előtt

A legfőbb „veszélyt” a nem megfelelő tartáskörülmények jelenthetik kedvencünk számára. Tévhit, hogy a macskák nem igényelnek sok törődést és foglalkozást. Éppen ellenkezőleg, de minden macska más és más szinten. Ha ezek az igények nincsenek kielégítve az különböző stressz okozta betegségek, illetve viselkedészavarok kialakulásához vezet.

Gyakori példák, hogy többet nyávog, megváltozik az étvágya, hiperaktív, agresszív vagy éppen félősebb lesz, elveszíti a szobatisztaságát stb.

a macskával bent is foglalkozni kell

De lehetnek komplexebb kórképek is mint a pszihogén szőrhiány vagy az ún. macskák idiopatikus hólyaggyulladása, amire röviden az angol, FIC kifejezést használjuk. Erről a kórképről bővebben itt olvashat: Macska húgykövesség és húgyhólyag gyulladás

Hogyan csökkentsük mégis az ilyen stresszbetegségek kialakulásának esélyét?

Biztosítsunk számára minél természetesebb körülményeket. Készítsünk számára búvóhelyeket, lehetőleg magasan, ahonnan jól belátja a környezetét. Egy széles, napos fekvésű ablak például ideális lehet. Magasan fekvő lakások esetében azonban biztosítani kell, hogy ne jusson ki a macska, mert lezuhanhat! 

A különböző macskajátékok, kaparófák, mászókák is a cicák természetes játékigényeit igyekeznek kielégíteni.

Fontos odafigyelni az alomtálcák számára és elhelyezésére is! A cicák kényesek a tisztaságra, ezért az alomtálakat helyezzük minél távolabb az etető-, itató helyektől, tartsuk mindig tisztán és mindig legalább eggyel több álljon rendelkezésre, mint amennyi macskánk van!

a macskák szívesen bújnak el dobozokban

Mint embereknél, a macskáknál is vannak stresszre kevésbé, illetve jobban érzékeny egyedek. Érzékenyebb macskák esetében próbálkozhatunk feromonos párologtatókkal, de súlyos esetben antidepresszánsok adása is indokolt lehet.

Nagyon fontos!

Ha a macskája a fent felsorolt problémák bármelyikét produkálja, kérje ki állatorvosaink tanácsát, ugyanis a felsorolt viselkedés formák, illetve betegségek tünetei nem mindig specifikusak, és a háttérben más, komolyabb, akár életet veszélyeztető kórképek is állathatnak!

Összességében elmondható, hogy a benti életmód sokkal kevesebb veszélyt tartogat a macskák számára, azonban a kijáró macskák sokkal kiegyensúlyozottabbak, védve vannak az un. "civilizációs betegségektől".

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!