Macskák és kutyák fültisztítása

2019. október 09.

Az interneten számos információ kering a kutyák és macskák fülápolásával kapcsolatban. Jelen cikkünkben az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat igyekszünk összeszedni állatorvosi szempontból.

Mikor kell mosni a kutyák és macskák fülét?

Az állatok fülei, ha azok egészségesek, nem igényelnek rendszeres tisztítást a gazdiktól. A normál hallójáratban mindig adott mennyiségű fülzsír keletkezik, ami természetes úton távozik folyamatosan a külvilágra. A kutya és macska fülek kültakarója éppen úgy, mint bőrünk bármely más része, egészséges körülmények között is otthont ad bizonyos számú és fajtájú gombának és baktériumnak.

Ezek az egyensúlyok azonban gyakran sérülnek különböző okokból, amely a hallójáratok gyulladásához vezet. Ilyenkor a kezelés része a megfelelő fülmosó oldat is.

Milyen tényezők vezetnek a kutyák és macskák fülgyulladásához?

Alapjaiban elmondható, hogy amíg kutyák esetében a fülgyulladás az egyik leggyakoribb megbetegedés, addig macskáknál jóval ritkábban találkozhatunk vele. Ennek javarészt anatómiai okai vannak.

A macskák hallójárata rövid, viszonylag tág és megközelítőleg egyenes lefutású, mondhatni megfelelő kialakítású.

Macskákkal ellenétben a kutyák fülkagylója és hallójárata igen változatos kialakítású. Megközelítőleg igaz, hogy a lógófülű fajták hajlamosabbak fülbetegségekre, mint állófülű társaik. Azonban a bulldogok, mopszok és sharpeiek is élen járnak a fülbetegségre való hajlamban, ennek oka a fajtákra jellemző szűk hallójárat. A rövidfejű kutyák középfülgyulladásra is kifejezetten hajlamosak lehetnek!

Egyetemesebb igazság, hogy a nedves környezet (esős idő, úsztatás, pára, stb.) nagyban hajlamosítja az arra érzékeny kutyák fülét a gyulladásra.

Tévhit, hogy a szőrös fülkagyló hajlamosít fülgyulladásra, annál inkább a szőrös hallójárat. Ezeknek a szőröknek az eltávolítását semmiképpen nem javasoltjuk otthoni körülmények között. A hallójárat szőrtelenítésére mindig kérjék meg állatorvosukat vagy kozmetikusukat!

Az anatómiai- és környezeti tényezőkön túl számos szisztémás betegség okoz fülproblémákat (is). Ilyenek az egyes allergiák, bizonyos hormonális- vagy autoimmun betegségek, illetve nagyon ritkán daganatok.

A különböző fülbe kerülő ún. idegentestek (pl. toklász) vagy paraziták (pl. a fülrühök), okozhatnak önmagukban is igen súlyos hallójárat gyulladást.

Mik a jelei a kutyák és macskák fülgyulladásának?

  • kutya vagy macska a fülét sokat rázza, vakarja;
  • a fülek és/vagy azok környéke fájdalmas (ferde fejtartás, lecsapott fülek, felsír, ha oda nyúlunk, stb.);
  • a fülkagyló belső felszínén váladék rakódik le;
  • a hallójáratból váladék folyik;
  • a hallójáratok szaga megváltozik: avas-, rothadó-, bűzös- stb. szagot áraszt;
  • a hallójárat bejárata ráncolt, szűkült, esetleg nem is látszódik.

A különféle külsőhallójárat-gyulladásokról részletesebben itt olvashat: 1/2fülgyulladás

Ezekben esetekben nem érdemes otthoni praktikákkal bajlódni, javasolt minél hamarabb állatorvoshoz fordulni!

A vizsgálat során az állatorvos megvizsgálja kedvencünk hallójáratait, a fülkagylókat, illetve a teljes bőrfelszínt, kikérdezi a kórelőzményt, szükség esetén mintavételt javasol. A vizsgálatok során talált elváltozások, illetve a citológiai mintavétel eredménye alapján az esetek jelentős többségében fülmosó folyadékot (is) fel fog írni kedvencüknek.

Macska fültisztítás - a hallójárat rövid, tág és közel egyenes lefutású

Milyen típusú fülmosó készítmények léteznek?

Az állatorvosi fülmosó készítmények zöme két típusba sorolható. Az egyik az ún. zsíroldó a másik fertőtlenítő hatású fülmosó. Manapság ezek mindegyike „biztonságos” szernek tekinthető. Nem okoznak gondot, ha a dobhártya esetleg perforált, a bennük lévő hatóanyagok erőssége is úgy van beállítva, hogy kárt nem tudunk tenni kedvencünk hallószerveiben.

Mivel a gyógyhatású és a nem gyógyhatású készítmények is bárki számára elérhetőek (recept nélkül kaphatóak) ezért hozzá nem értőként könnyű kifogni olyat, ami sajnos nem lesz hatásos kedvencünk számára.

 Ha bármi kérdése van az Ön által választott készítménnyel kapcsolatban vagy tanácsot szeretne kérni, hogy melyik fülmosó lenne jó választás kedvencének, forduljon bizalommal az állatorvosához!

Mivel ne mossuk semmilyen körülmények között kutyánk vagy macskánk fülét?

Az állatok hallójárata jelentősen különbözik az emberekétől, ezért sajnos egyáltalán nem mindegy, hogy mit juttatunk beléjük.

Víz

A kutyák hallójáratába juttatott víz könnyen gyulladást idézhet elő. Egyrészt a vízben feloldódó szerves részek (hámsejtek, fülzsír, stb.) kiváló táptalaj akár az ott élő baktériumok és gombák számára és ezek túlszaporodása gyulladást okoz. Nem egyszer a vízzel is bejuttathatunk kórokozókat a hallójáratba. Azt se feledjük, hogy a nedves környezet hajlamosít a hallójárat gyulladásra!

Kamillatea és egyéb gyógyteák

A különböző gyógynövényes készítményeknek megvan a maga helye az állatorvoslásban is, sajnos a fülészet nem az. A házilag elkészített teáknak a hatóanyagtartalma közel sem elegendő, hogy egy fülgyulladással elbánjanak, sőt a bennük található növényi részek szintén a hallójáratban élő mikrobák elszaporodását és így a gyulladás súlyosbodását fogják rohamosan segíteni. Ebbe a kategóriába sorolhatóak a különböző tinktúrák is, mint például a Svédcsepp.

Sebfertőtlenítő szerek

A Betadine, alkohol, sebbenzin, stb., olyan erős oldó- és fertőtlenítő szerek a hallójárat számára, hogy annak kültakaróját, vagy akár a dobhártyát jelentősen irritálják, roncsolják. Ez a hallójárat bőrének eróziójához, fekélyesedéséhez a fülgyulladás súlyosbodásához vezet.

Különböző kenőcsök és krémek

Ezek a készítmények külsőleges alkalmazásra lettek kitalálva, ha a hallójáratba juttatjuk őket, a járatot elzárhatják. Egy elzáródott hallójáratban a környezet nedvesebbé válik, amely az ott élő mikrobák elszaporodását okozza, a gyulladásos váladék nem tud ürülni, ezek miatt a betegség súlyosbodhat.

Hogyan kell helyesen mosni a kutyák és macskák fülét?

Ha valakinek volt már fülgyulladása tudja, hogy az egy igen fájdalmas állapot. Hasonlóan vannak ezzel az állatok is. Mindig tartsuk szem előtt ezt, amikor kedvencünk beteg füleit kezeljük!

Kutya fültisztítása otthon - a helyes módon

Óvatosan, türelmesen bánjunk állatunkkal a mosás során, ha nehezen tolerálja a folyamatot, kössük össze számára kellemes élménnyel! Végezzük a mosást séta, játék vagy etetés előtt, ha ügyes volt jutalmazzuk meg! Ha nagyon izgága a jószág akkor kérjünk segítséget a mosáshoz!

  1. Első lépésként ki kell húzni a füleket.
    Ezt úgy tehetjük meg, hogy a fülkagyló az orral nagyjából párhuzamosan, hátra felfelé húzzuk. Ennek lényege, hogy így a külső hallójárat porca egy egyenes falú tölcsérré alakul, amelybe fájdalom mentesen be tudjuk majd vezetni a mosó adagolóját.

  2. Ezt követően jutatjuk a fülmosót a fülbe.
    Akkor csináltuk jól a fülkihúzást, ha a kutya vagy macska fejére merőlegesen tartva a mosófolyadék csőrét legalább a feléig ellenállás nélkül be tudjuk helyezni. Ekkor az állat hallójáratát csurig töltjük, nagyobb kutyák esetében ez akár 3-4 határozott pumpálást is jelenthet.

  3. Ha bent van az oldat a fülben, akkor kell kedvencünk füle tövét, ahol érezzük, hogy a füle folytatódik, óvatosan masszírozzuk, dörzsöljük.
    Az időtartam függ a mosó típusától. Ha fertőtlenítő tartalmú mosónk van, a cél az, hogy a szer minél több időt töltsön el a beteg fülekben. Ez ideálisan 5-10 perc lenne. Zsíroldó fülmosók esetében inkább a határozott, de gyengéd masszázs a lényeg, aminek legalább 1-2 percig kell tartania.

  4. Ha ezzel megvagyunk, gyakorlatilag kész is volnánk. Az állat ki fogja rázni a fülébe került fülmosót.
    Ha szükségesnek érezzük, vagy az állatorvos külön felhívta rá a figyelmet, a fülkagylót és annak barázdáit óvatosan áttörölhetjük egy vattakorong vagy mull lap segítségével. Gazdik számára nem javasolt az állatok hallójáratába semmivel benyúlkálni, azt mélyen tisztítani.
    A hallójárat anatómiájának ismerete nélkül egy pálcikával könnyen kárt tudunk okozni a hallójárat bőrében vagy akár a dobhártyában. A fülben esetlegesen bent maradó állatgyógyászati fülmosó-folyadék nem okoz gondot, az állat előbb-utóbb ki fogja rázni onnan.

Ha bármi kérdése van a kutyák vagy macskák fülgyulladásaival kapcsolatban, vagy a hallójáratuk mosásával kapcsolatban 1/2forduljon bizalommal rendelőnk munkatársaihoz!

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!