Collie betegségek

2024. március 03.

Folytatjuk a fajtabetegségekről szóló cikksorozatunkat, a soron következő pedig a collie fajták csoportjához tartozó Border Collie és a rokon fajták. A velük kapcsolatos, leginkább előforduló betegségeikről szeretnénk röviden említést ejteni.

A collie kutyafajták, mint a Border Collie, a Skót juhászkutya, az Ausztrál juhászkutya, a Shetlandi juhászkutya és a Bearded Collie, rendkívül népszerűek a kutyatartók körében a világ minden táján. Ezek a fajták elsősorban terelőkutyaként váltak ismertté, bár ma már sokan kedvtelésből tartják őket. Azonban - mint minden fajtánál - itt is figyelembe kell venni bizonyos genetikailag öröklődő betegségeket, amelyek jellemzőek lehetnek rájuk.

Az említett collie fajtákat különböző szembetegségek, ortopédiai problémák és idegrendszeri betegségek is érinthetik.

  1. A szembetegségek közül a leggyakoribbak a Collie szem anomália (CEA), szaruhártya disztrófia és a merle színhez kapcsolódó szemproblémák. Ezek a betegségek elsősorban genetikai hajlamon alapulnak, és számos esetben genetikai tesztekkel kimutathatók, lehetővé téve a tenyésztés során az érintett egyedek kiválasztását.

  2. Az ortopédiai problémák közül a csípőízületi diszplázia a legismertebb, amely fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat az érintett kutyáknál. Ez a betegség is öröklődhet, és különösen fontos a tenyésztési döntések során figyelembe venni.

  3. Az idegrendszeri betegségek közül az epilepszia és a ceroid lipofuscinózis emelhető ki, amelyek szintén genetikai hajlamon alapulnak. Az epilepszia esetén a 2-5 éves korban jelentkező görcsrohamok gyógyszeres kezelést igényelhetnek, míg a ceroid lipofuscinózis súlyosabb, progresszív betegség, amely az agy és az idegrendszer degenerációjához vezet.

Fontos megemlíteni a multidrog rezisztens génmutációt (MDR1) is, amely egyes gyógyszerekkel szembeni érzékenységet okozhat az érintett collie fajtáknál, súlyos vagy akár halálos mellékhatásokhoz vezethetve.

Border collie a természetben

A collie fajták kiváló társak lehetnek hiszen fantasztikus kutyák, azonban potenciális egészségügyi kockázataik miatt fontosnak tartjuk, hogy csak felelősségteljes tenyésztőtől származó kutyát szabad választani, aki genetikai tesztekkel igyekszik minimalizálni a fenti betegségek kockázatát.

De most nézzük meg kicsit részletesebben is, hogy a fentebb említett betegségekről mit kell tudni. Ahol szükséges, ott további mélyebb, szakmaibb cikkeket is meg fogunk hivatkozni!

Szembetegségek

Több szemészeti probléma genetikai teszttel bizonyítottan öröklődő a collie fajtákban, más szembetegségeknél csak az öröklődő hajlam ismert, de génteszttel nem igazolt.

Az alábbiakban néhány gyakori szemproblémát szedtünk össze, amivel mi is találkozunk rendelőnkben:

Collie szem anomália (CEA: Collie eye anomaly)

A Collie szem anomália egy öröklődő fejlődési rendellenesség, amely a szem belső struktúráit érinti (ideghártya-retina, érhártya-chorioid, látóidegfő-papilla), általában kétoldali és önmagukban látászavart nem okoznak.

Egy 6-8 hetes kölyökkorban elvégzett szemészeti szűrővizsgálattal ki lehet szűrni az érintett egyedeket. Ebben az esetben ki kell zárni mind a szülőket, mind az érintett kölyköket a tenyésztésből, ezzel tudjuk csökkenteni a betegség előfordulását.

A collie szem anomália már 6-8 hetes korban is kiszűrhető

Szaruhártya disztrófia

Valamilyen kristályos anyag (kalcium/lipid) lerakódása a szaruhártya legkülső, illetve középső rétegében, amely fehéres-szürkés homályként jelenik meg 1-3 éves korban és általában mindkét szemet érinti. Legtöbbször nem okoz gondot, de néhány esetben kialakulhat szaruhártyafekély, ami fájdalmas és intenzív kezelést igényel.

Progresszív retina atrófia (PRA: Progressive retinal atrophy)

Az ideghártya (retina) genetikailag öröklődő sorvadása, degenerációja esetén a kor előrehaladtával egyre romló látás, később vakság jelentkezik. Colliekban tipikusan 2-8 éves korban kerül diagnosztizálásra. A PRA kórisme genetikai teszttel megerősíthető, viszont eddig ismert gyógykezelés nincs erre a betegségre, ezért a tenyészkutyák szűrésének nagy a jelentősége.

Vakságot okozó retina betegségekről további érdekességek az alábbi cikkben olvashatók: Vakság

Chorioretinopathia (WDR: Working dog retinopathy)

Az érhártya és az ideghártya nem gyulladásos, fokális degeneratív léziókkal járó megbetegedése. 2 éves kor után jelennek meg a klinikai tünetek, később az egész retinára kiterjedő degeneráció alakulhat ki akár már 5-7 éves korra. Az ilyen degeneratív retinafolyamatok kórjóslata kedvezőtlen, mert nehéz bármilyen kezeléssel lassítani a folyamatot.

Abnormálisan kis szem (Microphthalmia)

Főleg skót juhászokban fordul elő, hogy a normális szemgolyóhoz képest a fejlődés során egészséges, de kisebb méretű szem alakul ki, ami tipikus fajtajelleg. Ritkán okoz csak problémát a következményesen nagyobb és ezáltal befele forduló szemhéj, amely, ha klinikai tüneteket okoz, például a szemfelszín irritációját vagy szaruhártya fekélyt, akkor szükséges a szemhéjak sebészi korrekciója.

Skót juhászkutya - Abnormálisan kis szem - Microphthalmia

Merle szín szemanomáliák

Az ún. merle színváltozatú egyedekben gyakran tapasztaljuk, hogy pirosan csillan a szemük, ha belevilágítunk egy fényforrással. Az ilyen kutyáknál a szemfenék szubalbinotikus, vagyis az érhártyában és a retinában nincs pigment, azonban ez egy normális variáció. Az érhártya élénkpiros erei áttűnnek a retinán és ez okozza a pupillában felvillanó piros színt. A merle színű collieknak általában egy, vagy mindkét szemen kék a szivárványhártyájuk, amelyben apró hasadék (coloboma) is lehet. Mindezek nem okoznak a látásban problémát.

Collie szem betegség - Merle szín szemanomália

Azonban a merle génhez kapcsoltan előfordulhatnak egyéb különböző súlyosságú elváltozások, amelyek már veleszületett látás- illetve hallászavart okoznak az érintett egyedekben.

Idegrendszeri betegségek

Ceroid lipofuscinózis

A ceroid lipofuscinózis egy tárolási rendellenesség, mely során az anyagcsere termékek felhalmozódnak a sejtben egy bizonyos enzimhiány miatt. Mivel elsődlegesen az idegrendszer sejtjeit érinti a rendellenesség, ezért jellegzetes neurológiai tüneteket okoz, pl. viselkedészavar, mozgáskoordináció zavar (ataxia), diszorientáció, vakság, görcsrohamok stb. A fokozatosan súlyosbodó idegrendszeri tünetek miatt a túlélési idő általában 3 év.

Multidrug rezisztens génmutáció (MDR1)

Ez a genetikai mutáció csak a Border Collie-k és a hozzá hasonló terelőfajták bizonyos hányadát érinti. Azok az állatok, akik hordozzák ezt a génmutációt, sokkal érzékenyebbek egyes gyógyszerekre, ilyen például az ivermektin hatóanyagú külső élősködők elleni szer. Mivel a szervezetük nem tudja lebontani ezeket a gyógyszereket, idegrendszeri tüneteket vagy akár halált is okozhatnak. Jó hír, hogy egy genetikai teszttel ki tudjuk választani az érintett egyedeket.

Epilepszia

Még most sem tisztázott miért, de a colliek genetikailag hajlamosak az epilepsziára. 2-5 éves korú állatokban jelentkeznek először a görcsrohamok, és sokszor gyógyszeres kezelést igényelnek a tünetmentes állapot fenntartásához.

Ortopédiai betegségek

Collie betegség - diszplázia

Csipőízületi diszplázia

Ez az öröklődő rendellenesség fájdalmat és gyulladást okoz a csípőízületben, ami sántaságban, csökkent mozgásban nyilvánul meg. Gyógyszeresen és fizioterápiával lehet kezelni. Csökkenteni tudjuk a betegség kialakulását azzal, hogy az etetéssel lassítjuk, kiegyensúlyozottabbá tesszük a test növekedési ütemét és a szülőket, alomtársakat is egyaránt ortopédiai szűrővizsgálatnak vetjük alá.

Osteochondrosis dissecans (OCD)

Az OCD-ben az ízületi porc fejlődése zavart szenved, a porc leválhat az ízületi felszínről, ami folyamatos ízületgyulladást tart fent. Nagyobb testű egyedekben gyakoribb és több kutyafajtában, mint pl. a Border Collieban is bizonyított a genetikai hajlam a betegségre. Főleg a vállban alakul ki, emellett akár már 1 éves kor alatt sántaságot és duzzadt ízületet okoz. Ezért fontos a nagytestű munka- és sportkutyáknál megakadályozni a túlzott kalcium bevitelt, a hirtelen növést és az idő előtti fizikai megterhelést. A levált porcdarabot műtéti úton artroszkóppal távolítják el.

Ha tetszett a cikkünk, és más kutyafajták is érdekelnek:

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!