Idős cicák TOP 9 betegsége

2021. június 22.

A macskák 9 élete, avagy az őket veszélyeztető leggyakoribb időskori betegségek

Sajnos az idő múlása nem csak rajtunk, hanem kedvenceinken is meglátszik. Megőszülnek, többet pihennek, veszítenek aktivitásukból, kevesebbet játszanak … és a gazdik számára észrevehetetlen változásokon is átesnek.

Idős cicák top 9 betegsége

Jobb a bajt még a korai stádiumban felfedezni, hiszen ekkor még jobb eséllyel szinten tartható vagy akár orvosolható a probléma, mint amikor már egy előrehaladott betegséggel kell felvennünk a harcot.

A korai felismerés érdekében 8 év feletti macskáknál ajánlott félévente az időskori szűrővizsgálat.

Lássuk, milyen egészségügyi problémákra számíthatunk idősödő macskánk esetében:

1.) Elhízás

Kisállatunk könnyen túlsúlyossá válhat, ha nem figyelünk oda a korának megfelelő táplálásra. Ennek hátterében a megváltozott tápanyagigény, a csökkent aktivitás és a lassuló anyagcsere állnak.

Nagyon fontos, hogy a hirtelen kialakult túlsúly egyes betegségek tünete is lehet (pl.: cukorbetegség, Cushing szindróma), ezért is szükséges a probléma gyökereinek felderítése.

Abban az esetben, ha csupán a nem megfelelő táplálás okozza a túlsúlyt, fontos a normál testtömeg fokozatos visszaszerzése, hiszen az ízületeket és fontos belső szerveket (pl.: szívet) ilyenkor fokozott terhelés éri. Ebben is fontos az állatorvosok tanácsait követni.

Időskori elhízás

2.) Demencia

Idős macskánk személyisége és viselkedése megváltozhat, új szokásokat vehet fel. A náluk előforduló kognitív diszfunkció, azaz demencia a humán Alzheimer-kórhoz hasonló.

Leggyakoribb tünetei:

  • ingerlékenység
  • zavartság, nyugtalanság
  • feledékenység
  • szobatisztaság képességének elfelejtése
  • napirend, alvásritmus megváltozása
  • túlzott nyávogás

A felsoroltak közül bizonyos tünetek betegségekre is utalhatnak, ezért érdemes teljes kivizsgálással kizárni azok lehetőségét. Például a szobatisztaság képességének elvesztését okozhatja alsó húgyúti gyulladás, vesebetegség, de akár Cushing szindróma is.

Ugyan a demencia teljes mértékben nem gyógyítható, állatorvos segítségével megválasztott gyógyszerekkel és étrend-kiegészítőkkel mérsékelhetők a tünetek.

3.) Szájüregi problémák

Szájüregi elváltozások esetén a leggyakoribb tünet a bűzös száj, azonban más betegségek is okozhatnak kellemetlen leheletet (pl.: cukorbetegség, vesebetegség).

Súlyos fogkövesség gyakran fordul elő idős állatoknál, mely következtében a fogíny sorvadhat, meglazulhat kapcsolata a fogakkal, amik mozogni kezdhetnek. A fogíny ekkor gyulladt és vérzékeny.

Kedvencünk számára ez kellemetlenséget és fájdalmat okoz, így nem csoda, hogy sokszor étvágytalanság kíséri. A fogkőből leváló baktériumok a véráram útján megtelepedhetnek távoli szervekben (pl.: szív, vese), ahol súlyos problémákat okozhatnak.

A gyakori szűrővizsgálatokkal megelőzhetjük, hogy ezek a szájüregi elváltozások rejtve maradjanak. A témáról bővebben is olvashatsz az alábbi 2 cikkünkben: "Ki végezze a fogkőeltávolítást" és a "Fogkő"

4.) Daganatok

Az átlagéletkor növekedtével sajnos a daganatos megbetegedések (amiről itt olvashatsz bővebben: Kutyák és macskák daganatos megbetegedései, és kezelésük) is gyakoribbá válnak. Előfordul, hogy kedvencünk simogatása, ápolása közben fedezünk fel oda nem illő növedékeket, ám néha csak a tünetek vagy a képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang) során tapasztaltak utalnak a kórképre.

Mivel daganatos elváltozások szinte minden szervben előfordulhatnak, így nincs egy állandó tünetegyüttes, amely utalna rájuk, az érintett szerv elváltozása jelezheti a problémát.

Amennyiben kivitelezhető, minden daganatgyanús elváltozásból először mintavétel készül. Ez lehet éberen, tűvel vett citológiás minta, illetve bódításban vett biopsziás minta. Amennyiben az előbb említett vizsgálatok igazolják a daganat jelenlétét, távoli áttét keresés részeként legalább hasi ultrahang és mellkas röntgen, de akár CT illetve MR vizsgálat is szükséges lehet.

Öreg macskák geriátriai kivizsgálása akciósan

Ha kivitelezhető, minden esetben a sebészi eltávolítás, valamint az eltávolított rész szövettani vizsgálata javasolt. Előfordul, hogy a biztos diagnózis alapján kiegészítő terápiára is szükség van (kemoterápia, sugárterápia).

A daganatok minél korábbi felfedezését is segítik az időskori szűrővizsgálatok. Amennyiben konkrét gyanú áll fent, mindenképp onkológiai szakrendelés felkeresése javasolt! (Onkológiai szakrendelés)

5.) Vesebetegség

A macskák vízfogyasztási szokásaikból adódóan hajlamosak veseelégtelenségre, ez az idősebb állatokra fokozottan igaz. Az idült veseelégtelenség kialakulása hosszabb időt vesz igénybe és tüneteket gyakran csak előrehaladott stádiumban okoz.

Tünetei lehetnek:

  • megnövekedett vízfogyasztás
  • vizelet mennyiségének növekedése, vagy gyakoribb ürítés
  • hányás, étvágytalanság
  • rossz általános állapot
  • bűzös lehelet
  • csapzott szőrzet

Már a tünetek megjelenése előtt (például az időskori szűrővizsgálat során) vett vér és vizeletminta kimutatja a kezdődő veseelégtelenséget. Ugyan a betegség nem gyógyítható, de minél korábban megszületik a diagnózis, annál nagyobb eséllyel szinten tartható vesekímélő diéta, gyógyszerek, táplálékkiegészítők segítségével és gyakori állatorvosi kontrollal.

6.) Magas vérnyomás

A macskák esetében leggyakrabban más betegség áll a magas vérnyomás hátterében. Ilyen lehet a veseelégtelenség, a pajzsmirigy túlzott működése (hyperthyreosis), a cukorbetegség, a mellékvese rendelleneségei, a hyperaldosteronismus (Conn szindróma) vagy ritka esetekben a Cushing szindróma is.

Leggyakrabban előforduló, magas vérnyomásra utaló tünetek:

  • éjszaka fellépő nyugtalanság
  • orrvérzés
  • bevérzések a szemben
  • hirtelen látásvesztés
  • idegrendszeri tünetek

Az időskori kivizsgálás során elvégzett vérnyomásmérés megerősítheti a diagnózist, ám ilyenkor még a probléma okát is fel kell deríteni. A magas vérnyomás különböző gyógyszerek segítségével és az alapbetegség egyidejű kezelésével általában jól kordában tartható.

Ha hosszasan kezeletlen marad a probléma, több szervre is maradandó káros hatással bírhat (pl.: szem, vese, agy). Enyhe esetekben gyógyszerek adásával akár tünetmentesség is elérhető, előrehaladottabb állapotban pedig az általános állapot javítása a cél.

Idős cicák betegségei

7.) Szemproblémák

A már említett magas vérnyomás következtében leválhat a retina, mely súlyos, hirtelen kialakuló állapot, és visszafordíthatatlan vakságot okoz.

Amennyiben hirtelen vakság gyanúja merülne fel, ajánlott minél hamarabb szemészeti szakrendelést felkeresni. (Szemészeti szakrendelés)

8.) Cukorbetegség, diabetes mellitus

Cukorbetegség két okból alakulhat ki. A szervezet inzulintermelése zavart szenved, vagy ha termelődik is inzulin, de a szervezet nem képes azt kellőképpen hasznosítani. Macskák esetében az utóbbi gyakrabban fordul elő, mint kutyáknál.

A betegségre utaló tünetek:

  • megnövekedett étvágy mellett bekövetkező fogyás
  • fokozott vízfogyasztás és vizelés
  • kimerültség
  • ingerlékenység
  • lassan gyógyuló sebek
  • a szem elhomályosodása

A kivizsgálás során végzett vérvizsgálat eredménye megerősíti a betegség gyanúját. A cukorbetegség ugyan nem gyógyítható, de megfelelő diétával és naponta beadott inzulin injekciókkal, valamint gyakori állatorvosi konzultációval jól karbantartható.

9.) Pajzsmirigy túlműködés, hyperthyreosis

A pajzsmirigy túlzott hormontermelése gyakori betegség a macskáknál, főleg idős korban.

Főbb tünetei:

  • hiperaktivitás
  • megnövekedett étvágy ellenére történő fogyás
  • vízfogyasztás is nagyobb lesz és a vizeletürítés is gyakoribbá válik
  • hányás, hasmenés

Egy speciális vérvizsgálat bizonyítja a diagnózist. Amennyiben kedvencünknél igazolódik a betegség, speciális diétával és gyógyszerekkel, vagy a pajzsmirigy műtéti eltávolításával orvosolható.

Öreg cica

+1 Ízületi elváltozások

Az idő múlásával gondolnunk kell az ízületi porckopásra (arthrosis), igaz, a macskák ennek tüneteit jobban titkolják előlünk, mint a kutyák.

Ízületi bántalmakra utaló jelek:

  • nehezebben kel fel
  • aktivitása csökken
  • sántítani kezd
  • nem ugrik fel a megszokott helyeire
  • valamely ízületére fájdalmat jelez
  • valamely ízület meleg és duzzadt

Az ízület csökkent terhelését általában annak gyulladása (arthritis) és a következményes fájdalom okozza. Az esetleges túlsúly csökkentése mellett fájdalomcsillapítók és speciális táplálékkiegészítők képezik a terápiát, valamint fontos a visszafogott terhelés.

A fizioterápia nagyon sokat tud segíteni a már kialakult problémán is. Már elérhetőek olyan modern gyógymódok, mint az ízületbe fecskendezett hialuronsav, illetve a lokális őssejtterápia.

Akciós időskori kivizsgálás

Jelentkezzen nálunk most cicájával időskori kivizsgálásra és mi a munkadíjból 25 % kedvezményt biztosítunk! A vizsgálat része a fizikális beteg vizsgálat, vizelet vizsgálat, vérvizsgálat, hasi ultrahang és mellkas röntgen.

Időpont egyeztetés miatt hívjon az alábbi telefonszámok bármelyikén +36-1-290-44-10 vagy +36-30-534-59-14 vagy írjon nekünk levelet az info@kisallatdoki.hu e-mail címre.

Az időskori kivizsgálásról bővebben itt is olvashat: geriátriai kivizsgálás

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!