Gyakorlati tanácsok kezdő kutyatartóknak

2012. december 28.

Kezdő kutyatartók részéről számtalan kérdés merül fel, mikor a kiskutya a családba érkezik. Mivel kell etetni? Milyen oltások kell megkapjon? Mire kell figyelni? Mikor lehet levinni az első sétákra? Ezekre és még más kérdésekre is választ ad a cikk.

A kutyatartás nem a kiskutya megvásárlásával kezdődik. Alaposan fel kell készülni, hogy az első pillanattól kezdve ne sok gondot, hanem sok örömöt jelentsen az új jövevény. Ki kell találnunk mekkora, milyen temperamentumú, milyen fajtájú, kiskutyát akarunk. Egy otthonülő ember például ne vizslát vegyen, mert alapvetően különbözni fog az aktivitásuk, a mozgásigényük. Ez a fajta jó választás viszont egy sokat kiránduló, aktív életet élő természetjárónak, vagy egy vadásznak.

Meg kell beszélnünk a családdal, hol lesz a kiskutya helye, miből fog enni, inni, hova visszük majd állatorvoshoz. Fontos előre tisztázni, mikor kinek a feladata lesz sétáltatni, mert a kutyának mindegy, hogy vasárnap van, mindegy, hogy esik az eső, ha eljött az idő , sétálni kell.

Arra is gondoljunk, hogy szerencsés esetben ezeket a feladatokat akár 15 éven keresztül kell nap mint nap megoldanunk.

kiskutya kiválasztásánál, ha fajtatiszta ebet választunk, ajánlott megnézni több tenyésztőt, és attól vásárolni, ahol nem 50-60 idegesen csaholó, vagy a ketrec végében megbúvó kutya van kis koszos kennelekben elhelyezve, hanem ahol viszonylag kisszámú, de rendezetten tartott, rendszeresen féreghajtott, szemlátomást kiegyensúlyozott, „boldog” kutyákat találunk.

Mindenképpen érdeklődjünk a szülők különböző, a fajtára jellemző örökletes betegségeket kizáró állatorvosi szűrővizsgálatokról, és ne elégedjünk meg a szóbeli ígéretekkel, ezeknek feltétlen írásos formában is létezniük kell. Ha szükséges, már most kérjünk segítséget leendő állatorvosunktól.

Nagyon szép dolog, ha menhelyről fogadunk örökbe árva kutyákat, ilyenkor azonban készüljünk fel arra, hogy nem feltétlen tudjuk, mekkorára fog nőni a kölyök, ha pedig felnőtt egyedet fogadunk örökbe, valószínűleg már vannak olyan kialakult tulajdonságai, szokásai, amiket nem tudunk gyökeresen megváltoztatni. Bőségesen kárpótolhat minket viszont az ilyen kutya mindent felülmúló ragaszkodása, ha végre szerető gazdára lel...

Az első nap teendői

Amikor elhozzuk a kölyköt az alomból számos dolgot kell vele együtt magunkkal hoznunk:

  • meg kell kapjuk a törzskönyvét -ha törzskönyves
  • az oltási könyvét benne az eddigi féreghajtásokkal , esetleges oltásokkal, orvosi kezelésekkel
  • minden információt az eddigi életéről, szokásairól, táplálkozásáról, tudnunk kell mit szeret, mitől fél stb.
  • Egy rongyot vagy játékot átitatva az anyja és a testvérei szagával- ez sokat segíthet átvészelni számára az elválás utáni első órákat, amikor az egész eddigi élete a feje tetejére áll...
  • És végül, de nem utolsósorban egy pár napra elegendő tápot abból a fajtából amit eddig evett, mert a hirtelen váltás súlyos hasmenés forrása lehet. Ha erre nincs lehetőség, tudjuk hogy meg hogy milyen tápot vagy táplálékot evett és otthon igyekezzünk fokozatosan átállítani a gyomrát az új fajta tápra, ha ez változni fog.

Amikor hazaérünk - bár nehéz megállni- ne lásson neki az egész család a kiskutyával való intenzív foglalkozáshoz, hagyjunk neki időt, hogy felfedezze az új környezetét, megnyugodjon, kínáljuk meg kevés táplálékkal, vízzel, és biztosítsuk neki nyugodt környezetet, hogy az őt ért fáradalmakat kipihenhesse. Várjuk meg amíg ő kezdeményezi a velünk való kapcsolatfelvételt, ami néha csak néhány percet , de félősebb kutyáknál akár egy-két órát is igénybe vehet.

Oltások, parazita ellenes kezelések

kiskutyák első oltásai A kiskutya elhozatalát követő nap látogassuk meg állatorvosunkat (Ha van rá lehetőség kérjünk időpontot, hogy ne kelljen az első alkalommal hosszabb időt várakoznunk! Rendelőnkben mindenképp előzetes időpont egyeztetése szükséges!).

Ilyenkor megtörténik az első vizsgálat az eseteleges egészségügyi problémák kiszűréséré (köldöksérv, rejtett heréjűség, szívzörej stb.), féreghajtót, bolha és kullancs elleni készítményt kapunk a különböző parazitás fertőzések kezelésére, és megelőzésére, valamint feltehetjük kérdéseinket ( Ne felejtsünk el listát írni kérdéseinkről, különben valami biztosan kimarad).

Az első oltásra legalább egy hetet várnunk kell, mert a környezetváltozás nagy stresszel jár kutyánknak, ami gátolhatja a szervezet oltásra adott válaszát. Az esetleges lappangó fertőző betegségek is az első héten jelentkezhetnek, illetve ha változtatunk a kiskutya táplálásán, nagyon gyakran alakul ki hasmenés, ami miatt megint csak nem szerencsés a vakcinázás megkezdése.

Az oltások (egyik lehetséges) sorrendje

  • 6-8 hetesen : kombinált vakcina ( szopornyica, Parvovírusos bélgyulladás, Leptospira, kennel köhögés, fertőző májgyulladás)
  • 2 hét múlva: kombinált vakcina ismétlése
  • 12 hetesen: veszettség elleni vakcina(kötelező)
  • 2 hét múlva: kombinált vakcina ismétlése

Ezután jöhetnek az esetleges egyéb oltások (pl. Lyme-kór és kennel köhögés elleni vakcina). Az egyes oltások között két hét teljen el, minimálisan ennyi idő szükséges az immunrendszernek az oltás „feldolgozására”!

A veszettség elleni oltást az első beadását követően 6 hónapon belül meg kell ismételni!

Ezután két héttel ajánlott a kombinált vakcina ismétlése, ezt követően már csak évente szükséges a velleni (kötelező) és kombinált vakcina ismétlése

Féreghajtás eleinte 10-14 naponta, majd negyedévente. Kullancs és bolha elleni kezelés: Rendszeresen, a használt készítmény használati utasításában írt időszakonként.

Táplálás

Kiskutyák helyes táplálásaNagyon fontos, hogy a kölyökkutya az első napokban ugyan azt egye, amit a tenyésztőnél megszokott. A táplálék változása (mint minden változás) egy stresszhelyzetet jelent a szervezetnek, ezt nem jó egyszerre időzíteni az anyától és a testvérektől való elszakadás okozta stresszhelyzettel.

Pár nap után elkezdhetünk az eddigi táplálékba belekeverni egy keveset (maximum 20 %-ot) abból a táplálékból amivel etetni fogjuk a kutyát. Minden nap egyre többet keverünk bele, míg végül 4-5 nap alatt fokozatosan átállunk az általuk választott tápra.

Véleményünk szerint a legjobb ha egy jó minőségű, a méretének, és korának megfelelő száraz tápot etetünk kedvencünkkel, amiben minden számára szükséges tápanyag és vitamin megtalálható, tehát semmilyen kiegészítő vitaminra , ásványi anyagra nincs szüksége.

Nagyon fontos , hogy a nagyra növő kölyökkutyáknak, a nekik speciálisan összeállított (Large breed) tápot vásároljuk, melyek a CSÖKKENTETT energia és kalciumtartalmuknál fogva egy lassabb, kiegyensúlyozottabb növekedést biztosítanak, mely segíti az egészséges ízületek kialakítását. Ezeknek a kutyáknak mindennemű csonterősítő kalciumtabletta adása SÚLYOS HIBA!

3 hónapos korig napi négyszer, 3 és 6 hónapos kor között háromszor , fél éves kor után kétszer etessünk! A gyártó által előírt napi adagnál többet ne adjunk! Ne hagyjunk a kutya előtt egész nap táplálékot, ha valamit nem fogyasztott el 20-30 perc alatt, azt vegyük el tőle. Asztaltól soha ne etessük, az étkezései között - a jutalomfalatokat leszámítva - ne etessük! A csont etetését a kölyköknél mellőzzük!

Séta

A kiskutya (a fent vázolt oltási sor esetén) a veszettség oltást követően számít védettnek  a legfontosabb fertőző betegségekkel szemben. 

Egészségügyi szempontból eddig az időpontig nem ajánlatos olyan helyre vinni, ahol idegen kutyák járnak. Más szempontok miatt (szobatisztaság , szocializáció) viszont nem jó, ha ilyen sokáig lakásban tartjuk, illetve ha nem találkozik idegen kutyákkal, ezért arra a kérdésre, hogy sétáltassuk-e ezekben a hetekben, nem lehet minden szempontból helyes választ adni.

Talán leghelyesebb ha visszük olyan helyekre, ahol viszonylag kis kockázat mellett ismerkedhet a világgal, és a legfogékonyabb korszakában kapcsolatokat létesíthet más kutyákkal és emberekkel. Ilyen kis kockázatú hely lehet például egy zárt kert (itt kóbor, vagy ismeretlen kutyák nem járnak), ahol ismerős, oltott kutyával találkozhat.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!