Idős cicák TOP 9 betegsége

2021. június 22.

A macskák 9 élete, avagy az őket veszélyeztető leggyakoribb időskori betegségek

Sajnos az idő múlása nem csak rajtunk, hanem kedvenceinken is meglátszik. Megőszülnek, többet pihennek, veszítenek aktivitásukból, kevesebbet játszanak … és a gazdik számára észrevehetetlen változásokon is átesnek.

Idős cicák top 9 betegsége

Jobb a bajt még a korai stádiumban felfedezni, hiszen ekkor még jobb eséllyel szinten tartható vagy akár orvosolható a probléma, mint amikor már egy előrehaladott betegséggel kell felvennünk a harcot.

A korai felismerés érdekében 8 év feletti macskáknál ajánlott félévente az időskori szűrővizsgálat.

Lássuk, milyen egészségügyi problémákra számíthatunk idősödő macskánk esetében:

1.) Elhízás

Kisállatunk könnyen túlsúlyossá válhat, ha nem figyelünk oda a korának megfelelő táplálásra. Ennek hátterében a megváltozott tápanyagigény, a csökkent aktivitás és a lassuló anyagcsere állnak.

Nagyon fontos, hogy a hirtelen kialakult túlsúly egyes betegségek tünete is lehet (pl.: cukorbetegség, Cushing szindróma), ezért is szükséges a probléma gyökereinek felderítése.

Abban az esetben, ha csupán a nem megfelelő táplálás okozza a túlsúlyt, fontos a normál testtömeg fokozatos visszaszerzése, hiszen az ízületeket és fontos belső szerveket (pl.: szívet) ilyenkor fokozott terhelés éri. Ebben is fontos az állatorvosok tanácsait követni.

Időskori elhízás

2.) Demencia

Idős macskánk személyisége és viselkedése megváltozhat, új szokásokat vehet fel. A náluk előforduló kognitív diszfunkció, azaz demencia a humán Alzheimer-kórhoz hasonló.

Leggyakoribb tünetei:

  • ingerlékenység
  • zavartság, nyugtalanság
  • feledékenység
  • szobatisztaság képességének elfelejtése
  • napirend, alvásritmus megváltozása
  • túlzott nyávogás

A felsoroltak közül bizonyos tünetek betegségekre is utalhatnak, ezért érdemes teljes kivizsgálással kizárni azok lehetőségét. Például a szobatisztaság képességének elvesztését okozhatja alsó húgyúti gyulladás, vesebetegség, de akár Cushing szindróma is.

Ugyan a demencia teljes mértékben nem gyógyítható, állatorvos segítségével megválasztott gyógyszerekkel és étrend-kiegészítőkkel mérsékelhetők a tünetek.

3.) Szájüregi problémák

Szájüregi elváltozások esetén a leggyakoribb tünet a bűzös száj, azonban más betegségek is okozhatnak kellemetlen leheletet (pl.: cukorbetegség, vesebetegség).

Súlyos fogkövesség gyakran fordul elő idős állatoknál, mely következtében a fogíny sorvadhat, meglazulhat kapcsolata a fogakkal, amik mozogni kezdhetnek. A fogíny ekkor gyulladt és vérzékeny.

Kedvencünk számára ez kellemetlenséget és fájdalmat okoz, így nem csoda, hogy sokszor étvágytalanság kíséri. A fogkőből leváló baktériumok a véráram útján megtelepedhetnek távoli szervekben (pl.: szív, vese), ahol súlyos problémákat okozhatnak.

A gyakori szűrővizsgálatokkal megelőzhetjük, hogy ezek a szájüregi elváltozások rejtve maradjanak. A témáról bővebben is olvashatsz a “1/2Fogkő” c. cikkben)

4.) Daganatok

Az átlagéletkor növekedtével sajnos a daganatos megbetegedések (amiről itt olvashatsz bővebben: 1/2Kutyák és macskák daganatos megbetegedései, és kezelésük) is gyakoribbá válnak. Előfordul, hogy kedvencünk simogatása, ápolása közben fedezünk fel oda nem illő növedékeket, ám néha csak a tünetek vagy a képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang) során tapasztaltak utalnak a kórképre.

Mivel daganatos elváltozások szinte minden szervben előfordulhatnak, így nincs egy állandó tünetegyüttes, amely utalna rájuk, az érintett szerv elváltozása jelezheti a problémát.

Amennyiben kivitelezhető, minden daganatgyanús elváltozásból először mintavétel készül. Ez lehet éberen, tűvel vett citológiás minta, illetve bódításban vett biopsziás minta. Amennyiben az előbb említett vizsgálatok igazolják a daganat jelenlétét, távoli áttét keresés részeként legalább hasi ultrahang és mellkas röntgen, de akár CT illetve MR vizsgálat is szükséges lehet.

Öreg macskák geriátriai kivizsgálása akciósan

Ha kivitelezhető, minden esetben a sebészi eltávolítás, valamint az eltávolított rész szövettani vizsgálata javasolt. Előfordul, hogy a biztos diagnózis alapján kiegészítő terápiára is szükség van (kemoterápia, sugárterápia).

A daganatok minél korábbi felfedezését is segítik az időskori szűrővizsgálatok. Amennyiben konkrét gyanú áll fent, mindenképp onkológiai szakrendelés felkeresése javasolt! (Onkológiai szakrendelés)

5.) Vesebetegség

A macskák vízfogyasztási szokásaikból adódóan hajlamosak veseelégtelenségre, ez az idősebb állatokra fokozottan igaz. Az idült veseelégtelenség kialakulása hosszabb időt vesz igénybe és tüneteket gyakran csak előrehaladott stádiumban okoz.

Tünetei lehetnek:

  • megnövekedett vízfogyasztás
  • vizelet mennyiségének növekedése, vagy gyakoribb ürítés
  • hányás, étvágytalanság
  • rossz általános állapot
  • bűzös lehelet
  • csapzott szőrzet

Már a tünetek megjelenése előtt (például az időskori szűrővizsgálat során) vett vér és vizeletminta kimutatja a kezdődő veseelégtelenséget. Ugyan a betegség nem gyógyítható, de minél korábban megszületik a diagnózis, annál nagyobb eséllyel szinten tartható vesekímélő diéta, gyógyszerek, táplálékkiegészítők segítségével és gyakori állatorvosi kontrollal.

6.) Magas vérnyomás

A macskák esetében leggyakrabban más betegség áll a magas vérnyomás hátterében. Ilyen lehet a veseelégtelenség, a pajzsmirigy túlzott működése (hyperthyreosis), a cukorbetegség, a mellékvese rendelleneségei, a hyperaldosteronismus (Conn szindróma) vagy ritka esetekben a Cushing szindróma is.

Leggyakrabban előforduló, magas vérnyomásra utaló tünetek:

  • éjszaka fellépő nyugtalanság
  • orrvérzés
  • bevérzések a szemben
  • hirtelen látásvesztés
  • idegrendszeri tünetek

Az időskori kivizsgálás során elvégzett vérnyomásmérés megerősítheti a diagnózist, ám ilyenkor még a probléma okát is fel kell deríteni. A magas vérnyomás különböző gyógyszerek segítségével és az alapbetegség egyidejű kezelésével általában jól kordában tartható.

Ha hosszasan kezeletlen marad a probléma, több szervre is maradandó káros hatással bírhat (pl.: szem, vese, agy). Enyhe esetekben gyógyszerek adásával akár tünetmentesség is elérhető, előrehaladottabb állapotban pedig az általános állapot javítása a cél.

Idős cicák betegségei

7.) Szemproblémák

A már említett magas vérnyomás következtében leválhat a retina, mely súlyos, hirtelen kialakuló állapot, és visszafordíthatatlan vakságot okoz.

Amennyiben hirtelen vakság gyanúja merülne fel, ajánlott minél hamarabb szemészeti szakrendelést felkeresni. (1/2Szemészeti szakrendelés)

8.) Cukorbetegség, diabetes mellitus

Cukorbetegség két okból alakulhat ki. A szervezet inzulintermelése zavart szenved, vagy ha termelődik is inzulin, de a szervezet nem képes azt kellőképpen hasznosítani. Macskák esetében az utóbbi gyakrabban fordul elő, mint kutyáknál.

A betegségre utaló tünetek:

  • megnövekedett étvágy mellett bekövetkező fogyás
  • fokozott vízfogyasztás és vizelés
  • kimerültség
  • ingerlékenység
  • lassan gyógyuló sebek
  • a szem elhomályosodása

A kivizsgálás során végzett vérvizsgálat eredménye megerősíti a betegség gyanúját. A cukorbetegség ugyan nem gyógyítható, de megfelelő diétával és naponta beadott inzulin injekciókkal, valamint gyakori állatorvosi konzultációval jól karbantartható.

9.) Pajzsmirigy túlműködés, hyperthyreosis

A pajzsmirigy túlzott hormontermelése gyakori betegség a macskáknál, főleg idős korban.

Főbb tünetei:

  • hiperaktivitás
  • megnövekedett étvágy ellenére történő fogyás
  • vízfogyasztás is nagyobb lesz és a vizeletürítés is gyakoribbá válik
  • hányás, hasmenés

Egy speciális vérvizsgálat bizonyítja a diagnózist. Amennyiben kedvencünknél igazolódik a betegség, speciális diétával és gyógyszerekkel, vagy a pajzsmirigy műtéti eltávolításával orvosolható.

Öreg cica

+1 Ízületi elváltozások

Az idő múlásával gondolnunk kell az ízületi porckopásra (arthrosis), igaz, a macskák ennek tüneteit jobban titkolják előlünk, mint a kutyák.

Ízületi bántalmakra utaló jelek:

  • nehezebben kel fel
  • aktivitása csökken
  • sántítani kezd
  • nem ugrik fel a megszokott helyeire
  • valamely ízületére fájdalmat jelez
  • valamely ízület meleg és duzzadt

Az ízület csökkent terhelését általában annak gyulladása (arthritis) és a következményes fájdalom okozza. Az esetleges túlsúly csökkentése mellett fájdalomcsillapítók és speciális táplálékkiegészítők képezik a terápiát, valamint fontos a visszafogott terhelés.

A fizioterápia nagyon sokat tud segíteni a már kialakult problémán is. Már elérhetőek olyan modern gyógymódok, mint az ízületbe fecskendezett hialuronsav, illetve a lokális őssejtterápia.

Akciós időskori kivizsgálás

Jelentkezzen nálunk most cicájával időskori kivizsgálásra és mi a munkadíjból 25 % kedvezményt biztosítunk! A vizsgálat része a fizikális beteg vizsgálat, vizelet vizsgálat, vérvizsgálat, hasi ultrahang és mellkas röntgen.

Időpont egyeztetés miatt hívjon az alábbi telefonszámok bármelyikén 1/2+36-1-290-44-10 vagy 1/2+36-30-534-59-14 vagy írjon nekünk levelet az 1/2info@kisallatdoki.hu e-mail címre.

Az időskori kivizsgálásról bővebben itt is olvashat: geriátriai kivizsgálás

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!