Kutyák és macskák műtét utáni sebvédelme

2018. június 14.

A műtétek utáni sebvédelem kiemelkedően fontos terület a lábadozó kutya vagy cica gondozásában. A nyugalom, a meleg, a kényelmes és biztonságos fekhely ugyanolyan fontos mint például a seb piszkálását meggátló gallér vagy ruha.

Minden gazdi aggódik, ha kedvencét bármilyen okból műteni kell. A beavatkozás előtt is különös odafigyelés szükséges, de a lábadozás során ez még nagyobb jelentőséggel bír. Az altatásból ébredő állatot érdemes aznap még otthon is meleg, puha fekhelyre tenni, kinti kutya, cica esetében is biztosítani a kényelmes, biztonságos, lehetőleg benti elhelyezést. Ilyenkor az állat belső hőháztartása még nem működik rendesen, hamar kihűlhet. Kába lehet, járása bizonytalan még, ezért ajánlott olyan helyen tartani, ahol nem tud kárt tenni magában (leesik, nekimegy valaminek).

A műtétet követő első néhány napon már kis kedvencünk jobban érzi magát, a nagy aggódásnak vége. Ilyenkor a kutyát, cicát elkezdi érdekelni, hogy mi is történt vele, mik azok a testéből kilógó fonalak; és nemsokára ösztönének engedelmeskedve megpróbálja eltávolítani magáról/magából az idegen anyagokat.

Nagyon fontos ilyenkor a gazdi szigorúsága! Nem szabad hagyni, hogy a kisállat a műtét után piszkálja, nyalogassa a műtéti területet. Régi hiedelem, hogy a kutyanyál gyógyít, és amikor a kutya nyalogatja magát vagy társát, azzal elősegíti a gyógyulást. Sajnos a sebek nyalogatása több okból sem kedvez a sebgyógyulásnak.

nyalogatás

Először is az állatok érdes nyelve az amúgy is erős behatásoknak kitett bőrterületet irritálja. Az állandó mechanikai hatás miatt az elgyötört szövetek nem tudnak gyógyulni, a terület kipirul, még fájdalmasabb lesz. Más esetben is, ha a kutya valami oknál fogva egy egészséges bőrfelületet kezd el nyalogatni, azon a részen is kihullik a szőr, kipirul, begyullad a bőr, rosszabb esetben sebesre is tudja nyalogatni magát. Ez gyakori probléma allergia esetén, erről bővebben is olvashatnak: 1/2kutya allergia

Másik káros tényező a nyalogatással kapcsolatban maga az állat nyála. A kutyák, macskák szájüregében normál esetben is jelen van egy egészséges baktérium flóra, ami ép, sértetlen száj nyálkahártya esetén semmi problémát nem okoz. Viszont ha ezeket a baktériumokat az állat a nyálával egy frissen műtött sebbe viszi, ott azok sajnos elszaporodnak és gyulladást okoznak. Ezt a gazdik úgy vehetik észre, hogy a sebből sárgás színű, bűzös szagú váladék szivárog, a seb környéke piros, duzzadt, fájdalmas. Súlyosabb esetben az állat belázasodhat, ha a gennyesztő baktériumok a vérkeringésbe kerülnek.

Sebvédelem

Gallér

A tölcsérnek vagy lámpaburának is gúnyolt védőgallér a leghatékonyabb módja a műtéti sebek védelmének. Ezt viselve az állat a szájával nem éri el a testén lévő sebet, vagy fordított esetben a fején lévő varratokat nem tudja vakarni a lábával. Speciális előnye a gallérnak, hogy szemészeti műtétek után azt is megakadályozza, hogy az állat a fájós, viszkető szemét hozzádörzsölje valamilyen tereptárgyhoz.

hagyományos gallér sebvédelemre

Hátránya a gallérnak, hogy általában zavarja a kis kedvenceket az addig megszokott életükben. A látóteret jelentősen korlátozza, nekimennek vele dolgoknak, nehezebben találják meg a tálkájukat. Különösen a macskáknak okozhat diszkomfortot, mert a napirendjük nagy részét kitevő tisztálkodást nem tudják elvégezni. Fontos tudni, hogy az egyébként kint lakó cicát a gallér viselésének ideje alatt nem szabad kiengedni a szabadba, mert nagyobb eséllyel történik vele baleset, illetve beszorulhat bárhová. Bármennyire is szívtelennek hangzik, egy-két nap küszködés után a legtöbb állat hozzászokik a gallér viseléséhez. Tervezhető műtéteknél javasolt pár nappal az időpont előtt gyakorlásképp rátenni a kisállatra a gallért, hogy ne a műtét utáni egyéb kellemetlenségekkel együtt szembesüljön a látható világa beszűkülésével. Ha több állatot tartunk együtt, és egyikük átesik valamilyen beavatkozáson, érdemes őket különzárni egy kis időre. Hiszen gondoljunk bele, hogy Fifi becsületesen viseli a gallért, viszont a vele egy kertben tartott Buksi segít neki esténként „megvakargatni” a műtéti sebet.

Felfújható gallér

A legtöbb rendelőben, patikában vagy kisállat felszerelés üzletben elérhető az újabb fajta gallér, ami úgy néz ki, mintha a kutya egy úszógumit hordana a nyakában. Ez kényelmesebb viselet az állatok számára, mert nem korlátozza őket annyira a látásban, tájékozódásban és mozgásban. Bizonyos elhelyezkedésű sebeknél hasznos lehet, viszont hajlékony, hosszú orrú kutyáknál vagy bármelyik cicánál sajnos előfordul, hogy nem felel meg a célnak. Például hátsó lábon vagy fejen lévő sebhez egyáltalán nem ajánlott.

a felfújható gallér még kényelmesebb sebvédelmet biztosít

Ruha vagy dressz

Az állat testén lévő sebet, vagy hasi műtét utáni sebet könnyen védhetünk kutya- illetve cicaruhával. Ezek különböző méretben kapható, puha anyagú dresszek.

kutyaruha a sebek védelmére

Fontos, hogy szorosan illeszkedjen az állat testére, ne legyen laza, mert akkor elcsúszhat a védeni kívánt részről. Létezik külön fazon nőstény és hím állatok számára, megfelelő helyen lévő nyílásokkal segítve a vizeletürítést.

A műtét utáni ruha lényegesen kellemesebb viselet az állatoknak, mint bármiféle gallér.

kutyaruha a legkényelmesebb viselet műtét után

Viszont fokozott odafigyelést igényel a gazdi részéről, hiszen akár egy éjszaka alatt is szét tudja szaggatni egy ráérő kisállat. Sajnos nem minden esetben alkalmazható, például a fejen lévő sérülések esetén hasztalan.

kutyazokni

Ha az állat lábán van valamilyen sérülés, felhasználhatunk emberi kisméretű zoknit is a sebvédelemre. Egyszerűen fel kell húzni a kutya lábára, majd a könyöke vagy térde/combja fölött ragasztószalaggal lazán a szőréhez ragasztani. Nem szabad befőttes gumit használni, vagy szorosan odakötni, mert az ronthatja a lábvég vérkeringését, ezzel hátráltatva a sebgyógyulást. Rafinált kisállatok sajnos a zoknit is hamar letornázzák magukról, ezért ez a fajta sebvédelem is fokozott odafigyelést igényel.

a kutyagallér igazi haszna :P :)

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!