Utazás a kedvenc állatokkal

2019. június 17.

Itt a nyár és természetesen legtöbben ilyenkor vesszük ki a szabadságot és utazunk külföldre kedvencünkkel együtt egy kis feltöltődésért. Van pár dolog, amire már időben figyelni kell (útlevél, oltások stb...), vegyük ezeket sorra!

Egyre elterjedtebb, hogy a családi nyaraláson a kutyák is részt vesznek. Minden új helyzetben, főleg utazásnál különös figyelmet kell fordítani a kisállatokra.

A külföldi út előtt a gazdinak még inkább fel kell készülni a kutya utaztatására.

Az alábbiakban a nem kereskedelmi célú állatszállításról olvashatnak, tehát az állat haza is utazik azzal a gazdájával együtt, akivel elindult.

Mire kell figyelni utazás előtt?

Először is minden gazdinak mérlegelnie kell, hogy a kutyája számára mi lenne a legjobb. Ha a családdal tartana nyaralni, vagy esetleg a megszokott környezetben maradna, ismerős felügyelete alatt. Kutyapanzió is megoldás lehet, viszont előtte érdemes gondoskodni a szükséges védőoltásokról, féreghajtásról.

Már az utazás tervezésekor gondolni kell a kutyabarát szállás foglalására, illetve tájékozódni a környező kutyabarát strandokról, éttermekről, egyéb programlehetőségekről.

Ha autóval tervezünk nyaralni, a kutyát érdemes hozzászoktatni a kocsikázáshoz, először rövidebb utak megtételével. Fontos, hogy nyáron, meleg időben sose hagyjuk az állatot egyedül az autóban!

Repülős utazáskor az adott légitársaságnál kell érdeklődni, hogy milyen feltételekkel szállítható állat a repülőgépen.

Utazás kedvencünkkel az EU-n belül vagy akár kívül

Utazás az Európai Unión belül

Közkedvelt úti célok a környező országok, ide könnyű is eljutni a kisállatokkal. Számításba kell venni azonban, hogy ha útközben elhagyjuk az EU területét, pl. keresztül utazunk úgynevezett harmadik országon, akkor már az EU-n kívüli követelményeknek is meg kell felelni.

Az utazáshoz az állatnak rendelkeznie kell mikrochippel (lásd 1/2útlevél és mikrochip c. cikkünket a témában), 1/2egységes európai állatútlevéllel, valamint érvényes 1/2veszettség elleni védőoltással.

A veszettség elleni első védőoltás (javasoljuk még a 1/2Kutyaharapás, macskaharapás, veszettség - mennyire kell félni tőle? c. cikkünket is a témában) 6 hónapig érvényes, a későbbiek 1 évig. Ha az érvényességi időn belül történik a következő vakcinázás, akkor az érvényesség folyamatos. Ha azonban lekéssük a következő oltással az érvényességi időt, akkor a vakcina a beadástól számított 21 nap múlva válik érvényessé. Erre fontos figyelni az utazás tervezésekor!

Külön, országonként változó szabályozás vonatkozik a 3 hónaposnál fiatalabb, veszettség ellen még nem oltott állatok utazására. Az aktuális előírásokról érdemes az utazás előtt tájékozódni. A kölyök állatok utaztatása egyébként a kis kedvenc egészsége és biztonsága szempontjából nem ajánlott.

Svédországba, Nagy-Britanniába, Írországba és Máltára történő utazáskor még külön követelmény, hogy a mikrochip beültetésének mindenképp meg kell előznie a veszettség elleni oltást. Ez idősebb állat esetében fordulhat elő, ha oltást már kapott, de a chipes megjelölés még elmaradt. Ebben az esetben a mikrochipes megjelölés után újra be kell oltani veszettség ellen, és ez a vakcinázás 21 nap után lesz érvényes.

Utazás az Európai Unión kívül, úgynevezett harmadik országba

Svájc ugyan nem tagja az EU-nak, de Magyarországról származó kedvenc állatra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mintha EU-n belül utazna.

Norvégiába történő utazáskor ugyanazok az előírások érvényesek, mint Svédország esetében.

Ha a kisállattal Szerbiába, Ukrajnába vagy Oroszországba akarunk utazni, ehhez az utazást megelőző 3 napon belül megszerzett hatósági állatorvosi igazolás szükséges. Ezekbe az országokba történő beutazáshoz nem kötelező a mikrochipes megjelölés. Viszont a hazautazáshoz az EU-ban előírt követelményeknek kell megfelelni, vagyis útlevél, chip és érvényes veszettség oltás. A veszettség elleni védettséget titer vizsgálattal kell bizonyítani, erről kicsit alább olvashatnak. Az Oroszországba történő belépés előtti 3 napban kötelező a féregtelenítés és a kullancs elleni kezelés, ezt állatorvosnak kell igazolnia.

Montenegróba 4 hónaposnál fiatalabb állat nem utazhat, a beutazáshoz szükséges mikrochip, veszettség elleni oltás (mikrochip beültetés után!) és hatósági állatorvosi igazolás. A hazautazáshoz ugyanazok szükségesek, mint a Szerbia/Ukrajna/Oroszországból történő hazautazásnál.

USA-ba, Kanadába legalább 12 hetes életkorú állat utazhat, érvényes veszettség elleni oltással és hatósági állatorvosi igazolással. Ha az ilyen messzebbi úti célok megközelítése több országon keresztül történik, figyelembe kell venni az összes érintett országra vonatkozó szabályokat is!

A többi országba történő utazás feltételeiről részletesen tájékozódhatnak a 1/2petpassport.hu oldalon, a konzuli szolgálat honlapján vagy az adott ország állategészségügyi tájékoztató oldalán.

Hatósági állatorvosi igazolás

Ennek az igazolásnak a beszerzését időben el kell kezdeni. A területileg illetékes hatósági állatorvos állítja ki, a magán állatorvos igazolása alapján.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy el kell vinni az állatot egy általános vizsgálatra a szokásos állatorvosi rendelőbe, ott kap egy dokumentumot, ami igazolja, hogy egészséges. Ezzel kell utána elmenni a hatósághoz, ahol megkapja az állat az utazáshoz szükséges dokumentumot.

Veszettség titer vizsgálat

Ez a vizsgálat megmutatja, hogy a veszettség ellen oltott állatok vérében milyen szintű az ellenanyag termelődés. Tehát a veszettség vírusa elleni védettséget igazolja. Ilyen vizsgálatot csak az EU által akkreditált labor végezhet, ott állítanak ki hivatalos igazolást.

Az állatot utazás előtt legalább 1 hónappal kell elvinni állatorvoshoz egy vérvételre, mivel a vizsgálat átfutási ideje sajnos elég hosszú. A vérvételnek legalább 30 nappal az utolsó veszettség elleni vakcina beadása után kell történnie.

utazásra készen és felkészülten - bepakolva

Nem minden utazáshoz kötelező, de a kisállat egészsége érdekében érdemes megfelelő féreghajtásról, illetve külső élősködők elleni védelemről gondoskodni. Ha a mediterrán térségbe készülünk kedvencünkkel, olyan készítményt kell választani, ami 1/2kullancs, bolha és igazi szúnyog mellett 1/2lepkeszúnyog ellen is hatékony védelmet nyújt. Indulás előtt mindenképp tájékozódni kell az adott térségben előforduló betegségekről!

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!