Kutya allergia

2012. november 16.

Az állatorvos gyakran találkozik a rendelőben olyan kutyákkal, melyek látszólag minden ok nélkül egész nap vakaródznak, rágják magukat, sokszor akár sebeket ejtve saját bőrükön.

Az állatorvos gyakran találkozik a rendelőben olyan kutyákkal, melyek látszólag minden ok nélkül egész nap vakaródznak, rágják magukat, sokszor akár sebeket ejtve saját bőrükön. Ezen betegek száma főleg tavasztól őszig ugrik meg feltűnően, pont abban az időszakban, amikor az allergiás emberek szenvednek az allergia okozta légzőszervi tünetektől. A szezonegyezés nem véletlen, hiszen alapvetően ugyanarról a betegségről van szó ( atópia vagy köznapi kifejezéssel kutya allergia), mely az emberekkel ellentétben az allergiás kutyáknál nem légzőszervi tünetekben, hanem a bőr gyulladásában nyilvánul meg. Ennek oka, hogy kutyákban az allergiás folyamatokért alapvetően felelős sejttípus (hízósejt) nem a légutakban (mint az ember esetében) hanem a bőrben van jelen nagyobb számban.

Mit értünk a kutya allergiás bőrgyulladása (atopias dermatitis) alatt?

Az allergiás kutya bőrgyulladása veleszületett allergiás hajlam (atópia) alapján kifejlődő gyakori betegség. Az allergia védekezőrendszerünk eltúlzott válaszát jelenti különböző, egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben. A tünetek kialakulásának feltétele az érzékenyítés (szenzibilizáció) vagyis az adott anyaggal (allergén) történt előzetes találkozás.

Előfordulás, tünetek, hajlamosító tényezők:

Kutya atópiás pofávalAz allergiás bőrgyulladás (atópiás dermatitis) a kutyák kb. 10%-át érinti. A betegség ritkábban ugyan, de macskáknál is előfordul. A veleszületett hajlammal rendelkező egyedekben specifikus ellenanyagok képződésével járó túlérzékenységi reakció alakul ki.

Ez rendszerint a következő tünetekben nyilvánul meg: az allergiás kutya sokat vakarózik, bőre kipirulttá válik, korpásodik, szőrzete fénytelenné, töredezetté válik, foltokban szőrhullás jelentkezik, a bőrön pörkök, hólyagok jelennek meg, következtében akár gennyes bőrgyulladás is kialakulhat. Az elváltozások elsősorban a pofatájékot, hallójáratokat, végtagokat, hónalj tájékot érintik.

Az első tünetek bármely életkorban megjelenhetnek, de leggyakrabban 4 hónapos – 3 éves kor között jelentkeznek.

A betegség okának kiderítése a gazditól türelmet és gyakran nem kis anyagi ráfordítást igényel, az állatorvosnak pedig sokszor komoly kihívást jelent. Vannak bizonyos fajták, melyeknél gyakrabban találkozunk a betegséggel. Ilyenek pl. a West Highland White terrier , magyar vizsla, labrador és golden retriever, dalmata, shar-pei, bullterrier. A leggyakrabban különböző fű-, fa-, virágpollenekre, háziporatkára, penészgombákra, más faj hámképleteire alakul kutyákban allergiás folyamat. A bolhanyál allergia és tápallergiaszintén allergiás bőrbetegséget okoz, de ezek nem tartoznak az atópiás bőrgyulladások közé.

Diagnosztikai eljárások a kutya allergiás bőrgyulladás esetén:

A diagnózis felállításához az állatorvosnak több vizsgálat elvégzésére lehet szüksége, melyben fontos a tulajdonos közreműködése is. A pusztán tüneti kezelés nem minden esetben elegendő, a szteroid típusú allergia elleni gyógyszerek folyamatos alkalmazása pedig komoly mellékhatásokkal járhat (gyomorfekély, fertőzések, májkárosodás, stb.).

Ha bőrbeteg, vakaródzó állattal találkozunk, a fizikális vizsgálatot követő bőrkaparék vizsgálat a bőrgyulladásban résztvevő baktériumok, gombák és paraziták felderítésére és az ellenük való helyes terápia megválasztására (pl. megfelelő antibiotikum) irányul.

Gyakran a negatív bőrkaparék minta is eredmény és informatív az állatorvos számára! Azt jelenti, hogy valószínűleg nem fertőzéses eredetű a bőrgyulladás, hanem pl. valamilyen allergén okozza.

Atópiás westieA pozitív eredmény viszont jelentheti másodlagos fertőzés meglétét, vagyis azt, hogy az alapbántalom (pl. allergiás háttér) miatt legyengült ellenálló-képességű bőrben megtelepedtek olyan kórokozók, melyek egyébként normálisan is megtalálhatók az állaton vagy a környezetben, de egy egészséges állat bőrén semmiféle tünetet, károsodást nem okoznak. 

Általános vérvizsgálat és intradermális bőrpróba

 

Általános rutin vérvizsgálattal felderíthetjük az egyes szervek állapotát, kizárhatunk vagy megerősíthetünk egyes betegségeket, amelyek szintén bőrelváltozásokat okoznak. Speciális allergia-vértesztekkel a beteg vérében található ellenanyagot tudjuk kimutatni, mely adott allergénnel szemben termelődik.

Van, aki a vérvizsgálat mellett/helyett ún. intradermális bőrpróbát alkalmaz, az ok felderítésére. Ennek során az allergéneket a bőrbe injekciózzák és a helyi reakció hiánya vagy megléte alapján döntik el, hogy az adott allergén szerepet játszik-e a tünetek kialakulásában.

Táplálékallergia

Esetleges táplálékallergia felderítésére ún. eliminációs diétát javaslunk, mely során olyan tápok etetünk, melyek a leggyakoribb étel eredetű allergénektől mentesek, vagy olyan formában tartalmazzák a fehérjéket (hidrolizált tápok), melyekre nincs allergiás reakció.

Ezen diagnosztikai eljárások segítségével leszűkíthető a szóba jöhető kóroki tényezők köre és kizárhatunk más, esetenként hasonló tüneteket okozó bántalmakat (pl. rühösség, atkásság, gombafertőzés, eleségallergia, bolhanyál allergia, hormonzavarok, autoimmun kórképek stb.)

Ha a fent leírt vizsgálatból nem nyerhető elég információ, nem tudjuk megállapítani a betegség okát, bőrbiopszia (bőrkimetszés) vételére is szükség lehet. Ennek során – altatásban - egy speciális biopsziás mintavevővel apró részt távolítunk el a bőr teljes vastagságából, így nem csak a bőr felső rétege válik vizsgálhatóvá, hanem a mélyebben fekvő részek is. Az így keletkezett sebet egy öltéssel varrjuk.

Az allergiás kutya gyógykezelésének lehetőségei:

Atópiás hónalj kutyánAz allergiás kutya kezelésében fontos a tüneti terápia, mely magába foglalja a gyulladáscsökkentést, viszketéscsillapítást, a másodlagos fertőzések kezelését (antibiotikum, gomba ellenes kezelés).

A gyulladáscsökkentőként alkalmazott szteroid hatóanyagú gyógyszereknek tartósan tablettában vagy injekcióban történő adagolásának komoly mellékhatásai lehetnek. Helyileg a bőrfelület fertőtlenítése (betadine oldat) szükséges. Ha bakteriális, ill. gombás bőrfertőzés nem áll fenn, szteroid tartalmú krémek, ill. spray-k alkalmazása csillapíthatja a gyulladást és viszketést. Ezek előnye, hogy a szteroidok csak minimálisan jutnak a keringésbe.

A diétás tápok minimalizálják a táp allergének megjelenésének kockázatát (fehérjeforrásuk általában halhús), speciális zsírsav összetevői pedig csökkentik a gyulladásos anyagok bőrbeli koncentrációját és javítják a bőr-, szőr minőségét.

A gyógysamponok eltávolítják a bőrről az allergiát okozó anyagokat, visszapótolják a bőrt védő faggyúréteget és csökkentik a bőr viszketését. Léteznek olyan - gyógynövény tartalmú - bőrre cseppenthető spot-on készítmények is, amelyek szabályozzák a faggyúmirigyek működését, helyreállítják a bőr megfelelő védekezőképességét, csökkentik a szőrhullást és a viszketést. 

A gyógyuláshoz fontos a védőgallér viselése, mert a viszketés miatt az állat folyamatosan nyalja, rágja, vakarja magát. A kutya, macska szája tele van baktériumokkal, így a nyalogatás, rágcsálás könnyen lehet oka másodlagos fertőzésnek, ráadásul az egyébként is sérült bőrt irritálja, idővel egyre jobban viszket és egy ördögi kör alakul ki (nyalogatja, mert viszket...viszket, mert nyalogatja…) , ezért a gallért esetenként akár több hétig is hordania kell az állatnak.

Oki kezelés során nem pusztán a tüneteket kezeljük, hanem magát a kiváltó okot iktatjuk ki. Ilyenkor rendszeres időközönként injekcióval juttatunk a kutya bőre alá egy, azokból az anyagokból egyedileg összeállított oldatot, melyekre az eb allergiás (hyposzenzibilizálás). 

A hyposzenzibilizáló terápia segítségével az allergiás kutya védekezőrendszere megtanulja különösebb gond nélkül elviselni a panaszt okozó anyagot. Ez egy hatékony és korszerű módszer, a ma ismert és elérhető kezelési eljárások között különleges helyet foglal el, hiszen szemben a többi módszerrel nem csupán a tünetekre, hanem a betegség okaira hat.

Így szerencsés esetben hosszú távon a tünetek jelentős csökkenése, esetleg teljes tünetmentesség is elérhető, mellékhatások nélkül. Ez a gyógykezelés annál eredményesebb, minél hamarabb kezdjük el az első tünetek megjelenése után.

A legújabb terápia az allergiás kutyainterferonnal történő kezelése. Az interferon, egy olyan anyag, mely az immunrendszer működését a helyes irányba tereli (immunmoduláns). Az interferont is injekcióval juttatja az állatorvos rendszeres időközökkel a kutyába. Sokszor együtt alkalmazzuk a hyposzenzibilizáló kezeléssel, a minél teljesebb gyógyulás érdekében.

További hasznos cikk, amit ajánlunk: 1/2Viszketegség, annak okának kiderítése és kezelése

Mit tehet a tulajdonos ha kutyája allergiás?

parlagfű A tulajdonos is aktívan hozzájárulhat állata gyógyulásához! Az 1/2allergének koncentrációjának csökkentése (pl. gyakori porszívózás, a kertben a gyomnövények irtása, stb. ), a diétás etetés betartása, a gyógyszerek pontos adagolása, a megfelelő gyógysamponnal történő rendszeres fürdetés elősegíti a tünetek csökkenését.

Rendelőnkben bőrgyógyászati/allergológiai vizsgálatra bejelentkezni 1/2előzetes időpont egyeztetéssel is lehetséges.

Az allergia kapcsán javasolt cikkeink:

  • 1/2Hasznos tippek környezeti allergiás kutyusunkhoz - 13 hasznos tipp, javaslat a környezeti allergia minimalizálása érdekében.

  • 1/2Allergiás kutyák és macskák kezelése gyógynövényekkel

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!